Friday, 14 June 2013

Berbuka puasa dengan esp

Assalamualaikum...

Sekarang ni dah bulan rejab, mesti ibu2, adik2, kakak2 sibuk nak ganti puasa. Mana2 yang belum gantilaa...yg dah siap ganti bulan syawal tu mungkin nak puasa sunat ke kan. Bila puasa time cuaca tak menentu ni, mestilaa rasa haus yang lebih, badan tak bertenaga. Menjelang waktu nak buka puasa badan dah jadi lembik semacam. Ada yang sampai menggeletar sebab lapar. Oh tak ada ye? Hehe, saya laa tu...sebelum kenal Shaklee.

Gambar hiasan ;)


Kalau anda nak tahu ESP ni boleh membekalkan tenaga berpanjangan tau. Minum segelas ESP semasa bersahur dan berbuka. Berbuka puasa dengan ESP ni akan membekalkan kita tenaga semula selepas seharian berpuasa. Kita tak rasa penat nak beribadah pulak lepas tu dan nak buat kerja2 lain lepas tu. Tambahan pula bila berbuka puasa dengan ESP, kita dah tak rasa nak makan baanyak sangat dah. Ye laa biasanya bila time puasa laa nafsu nak makan itu ini membuak2 kan. Jadi, secara tidak lansung menyumbang kepada penurunan berat badan. Itu baru beberapa hari je kita puasa ganti, bayangkan pula kalau sebulan Ramadhan kita berbuka puasa dengan ESP. mesti jadi selim melim masa raya nanti..hehe....tapi janganlaa pula lepas ramadhan, lepas sebulan berpuasa, makan dah elok2 sikit2 dengan minum ESP lagi...tup tup raya makan mcm2 berlemak bagai...memang on the spot badan akan naiklaaakan...tak siapa nak salahkan masa tu..hihi

Ok, kalau nak lebih bertenaga lagi ni dia set Triple GEM yang membekalkan tenaga berpanjangan semasa berpuasa baik yang berpuasa ganti mahupun untuk Ramadhan akan datang.

Set untuk kekal bertenaga

Untuk pelanggan yang dihormati, hubungi saya untuk dapatkan set anda ye pada harga istimewa...ada freegift menanti anda!

  •     Natrah Mohd Yahaya (ID 912982)
  •     SMS/Whatsapp: 019 620 1757
  •     Email: natrahmyahaya@gmail.com
  •     fb: https://www.facebook.com/pages/Natrasha-Wellness/483895151657095

Thursday, 13 June 2013

Penyusuan ibu bekerja : Cara saya

Assalamualaikum.

Hari ni saya nak cerita pasal penyusuan ibu bekerja macam saya bermula dari dalam pantang sehingga sekarang, Ariq dah 8 bulan. Bermula dari dalam kandungan, memang dah berazam untuk menyusukan kedua dua hero ni sepenuhnya dengan susu ibu.

Bermula dari dalam pantang, saya dah start mengumpul stok ebm. Start hari ke 4 berpantang saya dah start berkenalan dengan pam. Penting untuk berkenalan dengan pam sebab lepas tu kita akan faham macam mana rentak mengepam nanti. Masa dalam pantang saya hanya pam sehari sekali je bila sempat. Tapi yang penting kita stimulate guna pam pulak. Kalau lambat takut pam nanti tak kuar susu sbb takes time gak susu nak keluar guna pam yang berlainan. Jadual pam saya senang je pagi pukul 7 dan malam pukul 11. Itupun selalu jugak skip yang pagi kalu ariq nak susu. Saya bagi direct. Tapi memadai pam sekali sehari je sebab hasilnya nanti sungguh lumayan. Insyaa allah. Macam saya, stok ebm dalam pantang dah memenuhkan freezer mak yang bersaiz double XL. Yelah peti ais mak mmg beli yang besar senang nak simpan barang terutama bila ada kenduri. 3 kali angkut jugaklaa untuk transfer ke rumah saya lepas pantang.hehe....rezeki Ariq, alhamdulillah...

Sebahagian stok susu lepas pantang
Stok susu lepas pantang macam gambar kat atas tu. Itu pun ada lagi yang belum angkut dari peti ais mak kat kampung. Tak sangka pulak banyak macam ni stok susu Ariq. Belum bersusun lagi tu. Nampak bersepah tak tau mana dulu mana kendian...hehe. 

Start keje, bermula pulak rutin mengepam kat ofis. Sehari saya pam 2 kali pukul 11 dan pukul 4. Total saya dapat bawa balik 18 oz. Cukup bersyukur. Malahan stok bertambah2 sampai deep freezer pun dah tak muat. Mana tak nya ariq menyusu 12 oz je sehari kat skul. Puas dah ejas supaya ariq minum byk lagi kat skul tapi still yg habis 12 oz jugak. Mula mula  saya bg 2 oz x 6 btl, then 4 oz x 4 botol...sekarang dah tak sukat ada 3 oz ada 4 oz. Sebabnya stok dah terlebih dan ada juga yang dah expired. Sekarang ni pun dalam deep freezer ada lagi stok ebm bulan dec12. Tengah berkira2 nak melupuskan. Bulan 11 pun dah dilupuskaan buat siram pokok kat kg. Sayang...tp terpaksa.....xpe lah as long as stok ebm cukup untuk ariq hari2. ( mau pencen awal mengepam sbb stok dah ada untuk 6 bulan....hihi )

Oh ya pasal direct feeding pulak memang sepanjang masa. Bila ariq nak dan bila saya bersama ariq. Balik dari ofis, benda pertama ialah nyusukan ariq. Sekarang kalau menyusu memang lama ariq mengempeng..hehe...qada balik susu yang tinggal kat skul kot...wakakaka...

Lepas tu macam biasa air kena minum baaanyak banyak. Dan vitamin jangan skip. Untuk maintain pengeluaran susu saya minum ESP dan ambil vitamin2 asas B Complex supaya tak stress, Vitalea untuk zat besi, Vitamin C untuk antioksidan dan baru2 ni saya ambil sekali alfalfa dan omegaguard. 

Kalau pagi2 tu sebelum mengepam, saya minum ESP dulu selain nak bagi rasa kenyang, ia juga untuk meriahkan hasil perahan nanti. Insyaaa allah....;) 
Kalau anda nak tahu jadual pengambilan vitamin dan nak dapatkan vitamin2 ni boleh hubungi saya seperti nombor di bawah ye. Saya boleh beri anda konsultasi percuma dan anda boleh dapatkan vitamin2 ni dengan harga special punya...;)

  •     Natrah Mohd Yahaya (ID 912982)
  •     SMS/Whatsapp: 019 620 1757
  •     Email: natrahmyahaya@gmail.com
  •     fb: https://www.facebook.com/pages/Natrasha-Wellness/483895151657095


Monday, 10 June 2013

Solid Food : Philip Mini Blender pilihan hatiku

Akhirnya.....

Blender pilihan hatiku....taraaaa


Philips Mini Blender bersedia untuk diguna :)

Philips Mini Blender
Setelah diambil kira dari penggunaan, harga dan segala, saya pun decide nak beli Philips Mini Blender macam gambar kat atas. Beli kat Best Denki Subang Parade dengan harga RM139. Disebabkan barangan elektrik, encik suamiku sudah berpesan ...xmo beli online nanti rosak ke ape ke shushah kan...tu yang pergi cari terus kat Best Denki. Dah beli tak sabar pulak nak gunakan...hehehe...

Terus guna untuk buat stok solid food Ariq. Firstly, kita steam dulu carrot, brokoli dan segala sayur mayur yang nak dibuat stok. Untuk permulaan saya steam carrot dan brokoli dulu. Cara steam saya lain sikit sebab saya tak ada steamer. So dengan kekreatifan yang ada saya gunakan periuk nasi sebagai tapak steam isi air. Kemudian ambil mangkuk yg agak besar yang muat nak masukkan ke dalam periuk nasi tersebut. Pastikan mangkuk tu tak berapa tinggi supaya muat untuk dimasukkan mangkuk yang berisi sayur mayur di atasnya dan boleh ditutup. Macam ni,


Sedia untuk dikukus/steam


Selepas dah lembut semua sayur sejukkan dahulu sebelum dikisar dengan menggunakan Philips Mini Blender tadi. Hasilnya sangat halus tulus. Then masukkan dalam ice tray yang dibeli dari kedai. 

Sedia untuk dikisar/blend
Ice tray siap dibasuh dan dikeringkan
Siap untuk dibekukan/freeze..eyh tetiba ade kale hijau....hijau tu brokoli x snap masa pembikinan...:)
Stok ni biasanya akan tahan selama 2 minggu. So ibu bolehlaa rest 2 minggu untuk buat solid food Ariq. Hari2 just masukkan beras blend ke dalam periuk dah kembang ambil 1 kiub sayur ni td...then tunggu cair, tutup api....tak smpi setengah jam da siap....kul 5am tenggek periuk 530am da boleh packing...weeeee....jimat masa dan tenaga....:)

  •     Natrah Mohd Yahaya (ID 912982)
  •     SMS/Whatsapp: 019 620 1757
  •     Email: natrahmyahaya@gmail.com
  •     fb: https://www.facebook.com/pages/Natrasha-Wellness/483895151657095

Friday, 7 June 2013

Pakej Shaklee : Bertenaga semasa berpuasa

Pakej Makanan Kesihatan Di Bulan Ramadhan


Assalamualaikum


Hari ni 27 Rejab bersamaan dengan 6 Jun , hari Nabi SAW di Israk Mikraj kan. Hari kita difardukan dengan solat 5 waktu sehari semalam. 


Pejam celik, Syaaban pun dtg beberapa hari lagi....then Ramadhan yang dinantikan pun bakal menjelma....


Masa nilaa yang belum ganti puasa kena ganti...yang menyusukan pun kena gak ganti puasakan...macam saya :) walaupun 3 hari lopong sbb mengandungkan Ariq, rasa susahnya nak ganti sebab sekarang masih lagi menyusukan ariq sepenuhnya. Apa yang saya amalkan untuk kekal bertenaga semasa berpuasa? ESP, ESP dan ESP..:)

Bagaimana pula persiapan untuk Ramadhan yang bakal menjelma ini? Di sini saya kongsikan pemakanan tambahan Shaklee untuk bulan puasa nanti. :)


BERSAHUR


1. Meal Shake/ESP – membekalkan tenaga kepada tubuh  di samping itu ia mengenyangkan

2. Performance Drink– mengekalkan cecair di dalam badan dan membantu mencegah penghidratan(prevent dehydration)

3. Vita-Lea – menentukan anda mendapat vitamin dan zat galian yang lengkap

4. Vitamin C – bertindak sebagai “pagar” penyakit/meningkatkan daya imunisasi badan untuk melawat penyakit

5. B-Complex – menukarkan makanan kepada tenaga, membantu proses metabolisma badan

 

BERBUKA


1. Performance Drink – mengantikan air yang telah hilang,memberi tenaga karbohidrat yang badan perlukan dan juga daya ketahanan serta keseimbangan unik elektrolit (balance of electrolytes) untuk mencegah penghidratan(dehydration)

2. Fiber Plan Daily Mix – membuat anda rasa kenyang. Tak perlu padatkan perut anda. Jika ini berlaku anda akan menjadi seperti ular dan akan terjejas ibadat-ibadat lain yang penting

3. Energizing Soy Protein – memberi anda tenaga yang anda perlukan sambil merasa kenyang

4. Vita-Lea – memberikan anda vitamin lengkap yang badan perlu

5. B-Complex – berfungsi seperti “spark-plug” membakar makanan kepada tenaga

6. Vitamin C – melindungi anda daripada serangan penyakit

7. Lecithin – membantu pecah lemak dan  proses penyerapan vitamin


  SELEPAS TERAWIH


1. Performance Drink – seperti peneranganya di atas

2. GLA – membantu sistem hormon badan berfungsi dengan baik

3. Lecithin – pemecah lemak


Ok, tengok jadual di atas, ESP boleh diminum semasa bersahur dan berbuka. Rasa bertenaga semula tau. Itulah yang saya suka dengan ESP. Vitamin2 yang lain tu sebagai penambah zat2 yang diperlukan oleh badan semasa berpuasa. So, apa tunggu lagi, cepat buat persiapan sekarang. 

Hubungi saya untuk keterangan lanjut :

  •     Natrah Mohd Yahaya (ID 912982)
  •     SMS/Whatsapp: 019 620 1757
  •     Email: natrahmyahaya@gmail.com
  •     fb: https://www.facebook.com/pages/Natrasha-Wellness/483895151657095

Thursday, 6 June 2013

Cuti-cuti Malaysia : Cameron Highlands

Assalamualaikum uollsss.

Hari ni nak cerita pasal family trip baru baru ni. Percutian ke Cameron Highlands pada 01 Jun 13 hingga 03 Jun 13 yg lepas. Hari ni sambung cuti sempat lg nak update blog..hehe

Perjalanan bermula pukul 645am dari rumah adik di KL. Semua berkumpul di sana sebab dialah sebagai ketua rombongannya....hehe...Berhenti di RnR Rawang untuk rehat dan lunch sekali pukul 10am. Lepas tu sambung perjalanan ke destinasi sampai di Cameron lebih kurang pukul 1230pm. Kat sini dah mula jem, kenderaan bersesak2 menuju ke kawasan penginapan. Kami menginap di Desa Anthurium yg mana apartment 3 bilik yg boleh memuatkan kami seisi keluarga seramai 14 orang termasuk 2 orang baby(ariq dan iqbal).

Malam sabtu 1 June 13, hanya keluar untuk membeli makanan dan kebanyakan kedai dah pun tutup masa tu pukul 9pm mcm tu. So, kami mkn satay Cameron, adik saya yang birthday nya 1 June belanja Tiramisu Cameron. Hmmmm..sedapppp sampai sekarang pun masih terasa....macih acikkk....hehe

Ahad berjalan sekitar Cameron. Tempat menarik yang pertama ialaha Lavender Cameron. Bunga yg berwarna warni menarik perhatian terutama mak yang memang sukakan bunga bungaan. Puas berposing, bergambar bagai, kami meneruskan ke destinasi kedua iaitu ke Butterfly farm. Kat sini, ada macam2 haiwan, bukan hanya butterfly je, kumbang, katak, ular, angsa , rabbit semua ada. Menarik perhatian hensem boy Aqil. Jap g saya kongsikan gambar2 sekitar lawatan ni. Then third destination ialah Kea Farm. Kat sini boleh beli mcm2. Pendek kata kalau nak perabih duit boleh pegi sini. Untuk beli cenderamata, strawberry fresh, dan sayur mayur yang sgt murah 10 inggit boleh beli 12 jenis sayur segar. Tokey kedai siap bg xtra 1 jenis sayur lg sbb kami datang sebatalion ....hehheh...adik ipar yang kuat tawar menawar.....then last kami ke Mardi untk beli bunga bungaan. Mak yang banyak membeli. Ada ros, carnation dan byk lagi jenis bunga yang mak beli untuk ditanam di perkarangan rumah kat kg. Kalau saya memang tak beli laa sbb xde kawasan pun nak letak pasu...hehe

Isnin, perjalanan balik singgah jap kat Kea farm untuk beli lagi apa yang xterbeli semalam. Memang bestlaaa....nak pegi ladang teh dah tak sempat sebab adik ipar yang sorang lg kejar masa untuk ke JB .

So, tu je kot review Cameron. Jom tengok gambar pulak...

Malam 1 June 2013 - jalan2 cari satay :)

2 June 2013 - Cameron Lavender :)

2 June 2013 - Butterfly Farm :)

All of us :) (except tukang amik gbr..xde dlm ni.....cian adik..hehe)
Ni tukang amik gambar aka cameraman 

 My Adik bongsu 
Yang ada pada saya gambar ni je.....yang lain kat dlm Nikon adik. Nanti update lain pulak. :)

  •     Natrah Mohd Yahaya (ID 912982)
  •     SMS/Whatsapp: 019 620 1757
  •     Email: natrahmyahaya@gmail.com
  •     fb: https://www.facebook.com/pages/Natrasha-Wellness/483895151657095

Wednesday, 5 June 2013

Meal Shakes Shaklee : Promotion June 13

Assalamualaikum..

Bulan ni promo best punya. Meal Shakes Shaklee buy 6 free 1. Anda boleh dapat pada harga yang super duper murah dan jimat dengan pembelian 6 canister Meal Shakes hanya pada bulan June ini sahaja. Jom kongsi dengan kakak2, adik2, abang2, rebut Meal Shakes pada bulan ini! Pasti berbaloi.




Apakah Meal Shakes?

Meal Shakes merupakan minuman bernutrisi yang menyediakan hidangan lengkap dan asid amino serta nutrisinya mudah diserap untuk kegunaan harian.


Ia diperbuat daripada bahan semulajadi - buah-buahan, sayur-sayuran, kacang soya, lactalbumin (sejenis susu) dan lain-lain.

Lactalbumin adalah bahan yang terbaik dan mengandungi organisma protein yang sangat berkualiti dan mudah diserap ke dalam sistem tubuh dari peringkat bayi hinggalah ke peringkat orang dewasa. Ia mengandungi pelbagai nutrisi seperti immunoglobulin, lactoferrin, bacteriolysin dan sebagainya.

Siapakah patut minum Meal Shakes ini?

Meal Shake Shaklee dihasilkan untuk semua golongan - bayi, pelajar, kanak kanak yang sedang membesar, ibu mengandung, para atlet, vegetarian, orang sakit, orang sibuk bekerja dan orang yang selalu mengambil makanan segera (makan tidak tentu).

Jika anda mencari sarapan pagi yang penuh khasiat, Meal Shakes Shaklee adalah pilihan yang tepat sekali!

Jom kita tengok manfaat utama Meal Shakes Shaklee ini:

1. Nutrisi Lengkap
~mengandungi 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu. Kekurangan pengambilan zat akan menyebabkan menyukarkan kadar penyerapan vitamin dan mineral oleh tubuh kita. ia turut mengandungi lecithin soya yang bekerjasama dengan vitamin larut lemak

2. Membekal nutrisi kepada sel tubuh
~kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa), membantu pembinaan sel kulit, kuku, rambut, darah, organ, imun dan lain-lain

3. Membantu tumbesaran
~mengandungi asid folik, biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel untuk proses pembesaran tubuh badan

4. Anti oksida
~Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan agen anti oksida yang bertindak melawan jangkitan dan melambatkan proses penuaan.

5. Mengembalikan seri wajah
~mengandungi vitamin B yang lengkap, zat besi dan kuprum yang cukup untuk membina sel-sel darah yang sihat, sekaligus memberi kompleksi wajah yang lebih cantik

6. detokfikasi
~kaya dengan serat larut untuk membanu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut dan usus

7. kelazatan rasanya
~ minuman yang lazat untuk diambil bersama fruktosa semulajadi, penggantian segera terhadap kekurangan vitamin, mineral dan juga tenaga. tidak mengandungi sebarang pewarna dan gula tiruan.


So... Jom tempah satu canister Meal Shakes Shaklee hari ini!


  •     Natrah Mohd Yahaya (ID 912982)
  •     SMS/Whatsapp: 019 620 1757
  •     Email: natrahmyahaya@gmail.com
  •     fb: https://www.facebook.com/pages/Natrasha-Wellness/483895151657095

 

Blogroll

SUKA ENTRY DI SINI