Saturday, 13 July 2013

Masker muka terbaik : Rahsia Alam Semulajadi

Assalamualaikum.

Hari ni saya nak kongsi bab yang santai2 je. 3 hari lepas saya menghadiri kelas personal grooming untk 2 hari. Training diberi oleh www.murshidahsaid.com 
Sangat2 memberi kesan pada mereka yang ingin melakukan perubahan sama ada dalam kerjaya, keluarga dan hidup secara amnya. Banyak yang terkesan dari training ni. Antara subjek yang menarik perhatian saya ialah :

1. Cara buat face/body mask dan face/body scrub. Kalau mask dan scrub kat kedai tu, biasala kan. Sebenarnya saya pun tak pernah pakai mask dan scrub ni sbb kulit muka ni saangat sensitif tak boleh pakai sembarangan produk. Tapi yang ni adalah home made face mask dan scrub yang mesti anda semua tak percaya bahan2 ni boleh dapat dari dapur kita je.

2. Cara diet yang berkesan. Yang ni mmg berkesan kalau kita betul2 amalkan. 6 bulan dah boleh nampak kesan. Senang je tak susah pun nak kurus.

Bila buat post pasal ni nanti tak de laa saya lupa. At least bila teringat boleh jenguk semula. Dan juga boleh dikongsi bersama. Mana tau berkesan untuk anda yang nak kulit cantik, gebu dan licin.

Okay, hari ni saya nak kongsi cara buat face/body mask and scrub dulu.

Home made face scrub

Bahan - bahannya :

1. 1 tablespoon honey (pilih organic).
2. 1 tablespoon olive/argan oil.


Saya pilih Argan oil.
3. 1/2 tablespoon lemon juice (if kulit oily, lebihkan lemon juice).


Lemon
4. 2 tablespoon fine sugar (white/brown) - yg ni mcm yg kat oldtown gula packet tu.


Fine sugar (white)

Cara membuatnya :

1. Ambil mangkuk kaca dan sudu pastik, masukkan bahan 1 hingga 4 dan kacau hingga sebati.
2. Ambil sedikit2 hasil campuran tadi dan sapu rata pada muka.
3. Bilas bersih2 dengan air.
4. Pakai face mask.

Home made face mask.

Bahan - bahannya :

1. 1 tablespoon honey ( kalau boleh pilih yang organic punya sebab madu2 kat supermarket tu kebanyakan dah campur gula )



Organic honey (gambar hiasan)
2. 1 tablespoon cinnamon ( yang ni bila cakap cinnamon ape benda laa kan, serbuk kayu manis yang byk terdapat kat kedai2 )





Cara membuatnya :

1. Ambil mangkuk kaca dan sudu pastik, masukkan bahan 1 dan 2 dan kacau hingga sebati.
2. Ambil sedikit2 hasil campuran tadi dan sapu rata pada muka.
3. Tunggu 30 minit dan bilas.

Nota : Bagi mereka yang pertama kali mencuba mungkin akan terasa gatal atau tidak selesa di muka. Itu adalah normal. Buat at least seminggu sekali dan akan rasa kesannya.

Selamat mencuba!!



  •     Natrah Mohd Yahaya (ID 912982)
  •     SMS/Whatsapp: 019 620 1757
  •     Email: natrahmyahaya@gmail.com
  •     Pages : http://on.fb.me/12y6ckG

Wednesday, 10 July 2013

Ramadhan Datang Lagi

Assalamualaikum

Hari ini 1 Ramadhan 1434 Hijrah. Saya dengan rendah hati mengucapkan Salam Ramadhan Al Mubarak dan Selamat Berpuasa kepada Muslimin dan Muslimat. Ampun maaf dipinta jika ada kekhilafan di dalam tulisan blog ini mau pun kesalahan diluar sana. Semoga ibadat kita tahun ini lebih baik dari tahun-tahun yang sudah. SELAMAT BERPUASA.
SALAM RAMADHAN

  •     Natrah Mohd Yahaya (ID 912982)
  •     SMS/Whatsapp: 019 620 1757
  •     Email: natrahmyahaya@gmail.com
  •     Pages : http://on.fb.me/12y6ckG

Monday, 1 July 2013

SHAKLEE : GLA COMPLEX

Assalamualaikum.

JULY PROMOTION ! BUY 6, FREE 1!

GLA COMPLEX SHAKLEE!

GLA COMPLEX SHAKLEE
Apa itu GLA Complex?


GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. 

Menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan



Biasanya, asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid. *


* Disclaimer

Siapakah yang memerlukan GLA Complex?

1. Penghidap Diabetes.
2. Wanita yang mengalami period/haid yang tidak teratur.
3. Orang yang mengalami masalah kulit seperti jerawat, jeragat, alahan kulit dsb.
4. Wanita yang ingin hamil.

Fungsi GLA Complex?

1. Membantu mengawal paras hormon.
2. Mengurangkan sakit senggugut.
3. Membantu mengurangkan keradangan dan sengal-sengal sendi.
4. Meningkatkan tahap kesuburan bagi yang ingin hamil.
5. Mencantikkan kulit.

Dan banyak lagi kelebihan GLA Complex Shaklee ini. Untuk keterangan lanjut tentang produk dan pesanan, boleh hubungi :

  •     Natrah Mohd Yahaya (ID 912982)
  •     SMS/Whatsapp: 019 620 1757
  •     Email: natrahmyahaya@gmail.com
  •     Pages : http://on.fb.me/12y6ckG


 

Blogroll

SUKA ENTRY DI SINI